Amerikaanse Legion of Honor Award - Marcel Koopmans

Geachte marinier commando,

Het is mij een groot genoegen u te kunnen mededelen dat op vrijdag 3 mei j.l. onze voorzitter dhr. Marcel Koopmans voor zijn vele verdiensten is beloond met de prestigieuze Amerikaanse Legion of Honor Award.

 

Deze is uitgereikt door de Burgemeester van Woerden, dhr. Victor Molkenboer namens The Chapel of Four Chaplains from the United States of America.

Secr. IMC

Mark J. Vereijken


Prestigieuze Amerikaanse onderscheiding voor Woerdense veteraan

Marcel Koopmans was vanochtend zichtbaar van slag, toen hij in de Lutherse Kerk de eervolle Legion of Honor Award kreeg opgespeld door burgemeester Victor Molkenboer.


De voormalig militair uit Woerden is de afgelopen jaren wel wat gewend geweest, maar deze prestigieuze Amerikaanse onderscheiding had hij niet verwacht, bekende hij een beetje geëmotioneerd in zijn korte dankwoord na afloop.

,,Hier sta je dan. Ik hou ervan de regie zelf in handen te hebben. Dat is nu niet zo. Ik denk dat er meer mensen zijn die meer doen dan ik. Ik vind het belangrijk ervoor te zorgen dat mensen gelukkig zijn. Maar ik ben er blij mee.’’

De Amerikaanse onderscheiding wordt in ons land slechts een paar keer per jaar uitgereikt aan iemand, die zich op een buitengewone manier heeft ingezet voor de mensheid. Belangrijkste criteria hierbij zijn: moed, trouw en opoffering.


Sporen

De 69-jarige Koopmans, die vanaf zijn 16e 37 jaar beroepsmilitair is geweest, heeft zijn sporen verdiend. Hij was onder meer officier bij het korps mariniers, maakte deel uit van twee vredesmissies (in Irak en Cambodja) en zet zich al jaren in voor de dodenherdenking en de veteranen in ons land. Zijn inzet is een voorbeeld voor velen.  Wat Koopmans zelf betreft, hoeft hij voor al dit werk helemaal niet bedankt te worden. ,,Wat ik doe is heel normaal.’’

De ex-beroepsmilitair was  vanmorgen naar de Lutherse Kerk gelokt in het kader van de voorbereidingen voor dodenherdenking. Het kwartje viel bij de gedecoreerde, toen hij vanuit de kerk aan de Jan de Bakkerstraat terug liep naar huis en een kennis zag lopen, die hij nooit in Woerden zag. ,,Toen werd ik nerveus. Ik wil het liefst alles in eigen hand hebben.’’

Toen hij de kapel weer binnenkwam en zijn familie zag, wist hij dat die allemaal voor hem waren gekomen. Zijn vrouw Ineke zat in het complot en kon tot gisteren het geheim bewaren. Net als zijn vijf kleinkinderen, hoewel dat zo nu en dan wel wat moeite kostte.

Volgens zijn echtgenote is Koopmans geen man van woorden, maar van daden en blijft hij veel liever op de achtergrond. ,,Van dit soort dingen houdt hij helemaal niet.’’

ad.nl


Commentaren: 2
  • #2

    Judith Lentjes (dinsdag, 04 mei 2021 19:36)

    Marcel, gefeliciteerd met deze onderscheiding.

  • #1

    Nico Koeleman (dinsdag, 28 juli 2020 22:06)

    Marcel welverdiend